Zonadvies … en product van de maand

Hoe zit het ok alweer met SPF?  En wat is SPF eigenlijk?

SPF staat voor Sun Protection Factor en is een getal waarmee wordt aangeduid hoe sterk onze huid beschermd is tegen directe en indirecte schade van UV-stralen. In de regel beschermt een SPF alleen tegen UV-B straling. Afhankelijk van je producten zullen er nog toevoegingen gedaan zijn om de huid te beschermen tegen een breder spectrum van licht. Hoe hoger de SPF des te beter de huid beschermd is. Betekent dat dat we daarom allemaal massaal aan de SPF 50 moeten? Nee!

Het zit namelijk zo. Het is niet alleen ons beschermingsproduct wat huidschade voorkomt. Ons fototype bepaalt in eerste instantie hoe onze cellen reageren op licht. Dat betekent dat een donkere huid anders op de zon reageert dan een lichte huid, en dus ook anders beschermd kan worden. Hoe hoger het fototype, hoe donkerder de huid, en hoe meer melanine van nature in de huid aanwezig is. Ik zeg bewust ‘van nature’, want een gemanipuleerd zonnebankkleurtje telt niet mee voor het fototype. Een fototype is waarmee je wordt geboren. Een zonnebankkuurtje om extra beschermd te zijn tegen de zon is dan ook onzin!

Wat betekent dit concreet voor de huid en de bescherming? Melanine is een natuurlijke beschermer; wanneer UV stralen onze huid binnen dringen beschermt melanine ons DNA en eiwitten tegen de schade hiervan. Dit gebeurt als volgt; de melanocyten (bouwfabriek voor pigment) maken melanine aan. Hun vertakkingen nemen de energie en warmte op. Het gevormde melanine zal de diepere huidlagen en de cellen dus beschermen. Hoe meer melanine er dus van nature in de huid aanwezig is, hoe beter de huid zichzelf al kan beschermen tegen UV- stralen. Tot op zekere hoogte natuurlijk. Een donkere huid loopt ook zonschade op, alleen duurt dit langer. Dit alles is natuurlijk ook afhankelijk van zonsterkte, stand van de zon, etc.

Het is dus duidelijk dat een lichte huid zichzelf in veel mindere mate kan beschermen. Hiervoor gebruiken we een SPF, net zoals een donkere huid ook een SPF zal moeten gebruiken. Het verschil is alleen dat een donkere huid voldoende kan hebben aan een iets lagere SPF, Bijvoorbeeld SPF 20/30. Voor beiden geldt: bij bewuste blootstelling aan de zonlicht , BLIJF HERHAALDELIJK SMEREN! Natuurlijk speelt de huidige conditie van de huid mee om te bepalen welke SPF je nodig hebt , en hoe het product voelt op je huid.

Onregelmatig pigment ( dus pigmentvlekken) vragen ook om een hogere bescherming. Het duidt op een verstoring in de melanine vorming en is dus moeilijk in te schatten hoe de melanocyt op UV -straling zal reageren. Dus daarbij geldt: better safe than sorry! Verraderlijk van pigmentverstoring is namelijk dat het niet altijd direct zichtbaar is. Sterker nog, het kan tot 40 jaar duren voordat zonschade tot expressie komt aan het huidoppervlak.

Conclusie is dus dat hoe lichter de huid, hoe hoger de SPF. Een maximum van SPF 50+ (classification verry high) is voldoende. Hoe meer pigment al aanwezig is in de huid, hoe veiliger het is om lager te gaan met SPF, tot een minimum van SPF 15. Een interessant feitje is dat de term ‘sun block’ niet meer gebruikt mag worden. Er is namelijk geen enkele filter die 100% bescherming biedt, wat de term wel doet vermoeden. Dit heeft de FDA (food and Drug Administraton) recentelijk besloten.

Vraag gerust om advies welk zonne- product voor jou huid geschikt is. We hebben producten met anti-aging werking, met extra hydratatie en ook met een kleurtje. Ook is er een niet vette fluide voor wie geen vette laag op de huid wil of wie een vette huid heeft.

De hele maand mei geldt op alle zon-verzorging:  -10%